L’equip finlandès del projecte IN-WORK va organitzar un seminari el 23 d’abril de 2024, per a assessors d’orientació de grau, professors d’educació especial i altres parts interessades sobre el tema “Qui dona suport a l’aprenent – tarda d’experts.” L’esdeveniment es va celebrar com a híbrid per permetre la participació de tota Finlàndia. Vam tenir participants tant d’universitats com de ciències aplicades, però l’esdeveniment també va atreure personal d’educació vocacional. Al llarg del projecte, hem notat la importància de compartir i desenvolupar l’aprenentatge integrat en el treball (WIL) en col·laboració en diferents nivells d’educació. Aquesta col·laboració és crucial perquè els estudiants passen de l’educació secundària a la terciària, i sovint la necessitat de suport continua en els seus nous estudis.
L’objectiu del seminari era estimular el debat sobre com la vida laboral, l’aprenentatge en el lloc de treball i el suport a l’educació terciària estan interconnectats. El seminari també va tenir com a objectiu difondre idees i idees del projecte sobre com identificar estudiants que necessiten suport en WIL i enfortir la disposició dels professors i supervisors de lloc de treball que donen suport a aquests estudiants. Durant el seminari, els treballadors del projecte van presentar el projecte en general i específicament els resultats obtinguts en el tercer paquet de treball del projecte.
“El pla d’accessibilitat per a l’educació superior i les institucions d’educació superior” es va adoptar a Finlàndia el 2021 (http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-838-0). Cada institució d’educació superior ha d’elaborar el seu propi pla d’accessibilitat a partir del pla. Al seminari, el coordinador d’accessibilitat de la Universitat de Ciències Aplicades Jyv.skyl. (Jamk) va explicar el concepte d’accessibilitat i el treball d’accessibilitat a Jamk. El projecte IN-WORK va destacar que, tot i que l’accessibilitat s’ha examinat en les activitats de les institucions educatives des de moltes perspectives diferents, la vida laboral com a entorn d’aprenentatge s’ha deixat fora de consideració.
En la seva ponència, Tiina Parviainen, experta del projecte IN-WORK i investigadora de tesi, va examinar les habilitats i competències que necessiten els estudiants de tercer cicle en els seus estudis. La seva presentació va provocar un animat debat. Fins a quin punt els estudiants necessiten certes habilitats a l’hora d’iniciar els seus estudis, i com poden desenvolupar aquestes habilitats durant els seus estudis? Qui pot ensenyar i com s’han d’ensenyar aquestes habilitats als estudiants? L’aprenentatge integrat en el treball també pot donar suport a les habilitats metacognitives necessàries per estudiar i proporcionar als estudiants una experiència positiva que millori l’autoestima i es traslladi als estudis teòrics?
Una professora d’educació especial de la Universitat de Ciències Aplicades de Jamk va compartir idees sobre el seu treball i com s’organitza el suport a l’aprenentatge a Jamk. Atès que no existeix una definició legislativa per a un suport especial en l’educació terciària, cada institució pot organitzar el suport a la seva manera. A la pràctica, han sorgit diversos models i grups professionals responsables del suport a l’aprenentatge a les institucions d’educació superior. Aquests professionals no s’han integrat àmpliament en la vida laboral; més aviat, les seves tasques giren al voltant del suport a l’alumnat dins de la institució i, en certa manera, de la consulta al professorat. El projecte IN-WORK ha destacat la importància dels professors d’educació especial i altres docents com a influencers socials. L’èmfasi en aquesta perspectiva ha portat a la incorporació d’un mòdul d’estudi centrat en la col·laboració amb la vida laboral en el nou pla d’estudis per a professors d’educació especial de Jamk.